Tilbake til emne liste

Domener

Hva er et subdomene?
Et subdomene er f.eks. butikk i http://butikk.dittdomene.no eller webmail som i http://webmail.dittdomene.no

Hvem eier domenenavnet?
Du eier domenenavnet.

Hvorfor bør jeg registrere et domenenavn?
For at dine kunder eller din målgruppe skal kunne finne deg.

De fleste ISP (Internet Service Provider) gir deg en katalog under deres eget domene, som for ekspempel http://www.dinisp/com/homepages/~dittbrukernavn. Denne adressen er vanskelig å huske, den tar seg dårlig ut på visittkort og brevpapir, den gir et lite proffesjonelt intrykk av ditt firma eller organisasjon og den reflekterer ikke det unike innholdet på hjemmesiden til deg eller ditt firma.

Et godt domenenavn kan også være verdifult i din markedsføring.

Du vil kanskje også sette pris på at du aldri mere vil måtte skifte epost-adresse.

Hvem bør registrere et domene?
Alle som ønsker å beskytte sin identitet, et varemerke eller et firma bør registrere et domene.

Hva er DNS?
Domain Name Server - navnetjener. En navnetjener oversetter domenenavn og URL'er til IP-adresser (Internet Protocol-adresser). IP-adresser benyttes internt i programmer til å finne frem på Internet. For eksempel er www.kanhotel.com sin IP-adresse 64.191.16.78 Et domene må driftes av minst to navnetjenere.

Hva er et domenenavn?
Et domenenavn er en unik identitet eller adresse på Internett. Alle web-sidene du har besøkt og alle epost du har skrevet inneholder et domene. Når et domenenavn er registrert på en person eller firma kan denne bruke domenenavnet eksklusivt så lange den årlige vedlikeholdsavgiften betales. For eksempel er våre domener kanhotel.com og kanhotel.no.

Hva betyr no, as, com, net, og lignende?
Dette indikerer hvilket land domenet har tilhørighet til. For eksempel står .no for Norge, .as for Amerikansk Samoa. .com kalles for internasjonalt toppnivådomene, og registreres i USA.

Hva skjer når jeg har registrert et domenenavn?
Når vi har regsitrert ditt domene peker dette på en parkeringsside hos oss. Når du bestemmer deg for å bruke domenet aktivt med hjemmesider og epost eller viderekobling peker domenet på dine sider.

Vil KanHotel sette opp navnetjenere for meg?
Ja! Hvert domene vi registrerer legges inn i våre navnetjenere, en Primary navnetjener og minst en Secondary navnetjener.

Jeg har ikke hjemmesider. Kan jeg registrere domenenavn alikevel?
Ja! Du kan registerer ditt domenenavn med en gang, KanHotel parkerer domenet for deg inntil du er klar for å ta det aktivt i bruk.

Bør jeg registrere domenet under flere toppnivå, f.eks. domene.com/domene.net/domene.no?
Kostnadene ved å registrere og vedlikeholde et domenenavn vil ofte være veldig lave i forhold til kostnadene ved markedsføring av ditt domene eller firma. Ofte vil andre (vanligvis dine konkurenter) forsøke å registrere lignende domenenavn for å forsøke å tiltrekke seg dine kunder når de gjør skrivefeil. Eksempler på dette er internic.net / internik.net. Du bør vurdere om du skal registrere domenet under flere TLD'er. Å registrere både .no og .com er veldig vanlig.

Hva betyr det å parkere et domene?
Parkering av domene betyr at KanHotel vedlikeholder domenenavnet på våre navnetjenere. Domenet peker på en parkeringsside hos oss inntil du er klar for å ta det aktivt i bruk med hjemmesider og epost eller viderekobling.

Hva er forskjellen på mittdomene.com og www.mittdomene.com?
mittdomene.com er domennavnet. www.mittdomene.com er adressen, URL'en, på Internet. Dersom du velger KanHotel som din leverandør vil både mittdomene.com og www.mittdomene.com peke på den samme website.

Hva er en navnetjener (nameserver)?
En navnetjener oversetter domenenavn og URL'er til IP-adresser (Internet Protocol-adresser). IP-adresser benyttes internt i programmer til å finne frem på Internett. For eksempel er www.kanhotel.com sin IP-adresse 64.191.16.78 Et domene må driftes av minst to navnetjenere.

Når jeg har registrert et domene, hvor lenge kan jeg bruke domenet?
Når du har registrert et domene kan du bruke det så lenge du betaler årsavgiften.

Kan jeg bruke mine egne navnetjenere?
Ja! Dersom du ønsker å benytte dine egne navnetjenere kan vi gjøre papirarbeidet med registrering av domener for deg.

Hvordan velger jeg et godt domenenavn?
Velg et navn som reflekterer innholdet, hensikten eller bransjen til ditt firma eller hjemmeside. Forsøk å finne et navn som klinger godt på det spr&aeing;ket du retter deg mot. Dersom målgruppen din bruker skal finne deg gjennom en søkemotor, f.eks. www.kvasir.no, vil det ofte være det mest 'snappy' domenenavnet som tiltrekker seg mest oppmersomhet!

Hvor langt kan domenenavnet være?
Domenenavnet kan være fra 2 eller 3 og opptil 63 tegn langt + tegnene som representerer Top Level Domenet (.no, .com, etc). No domener må være minst to tegn langt, men blandt annet com, net og org må være mer enn tre. Domenesjekken tar hensyn til dette.

Hvor lang tid tar det før domenenavnet "virker"?
Etter at domenenavnet er registrert, starter en global oppdatering av navnetjenere. Dette kan ta 24-48 timer. Bemerk at domenenavnet er reservert deg i det øyeblikk vi legger inn din bestilling.

Hvilke domener kan KanHotel registrere for meg?
I dag registrerer vi domener under .no, .com, .net, .org, .us, .name, .biz, .info, .as, .tv, .cn, .com.cn, .net.cn, .org.cn. Flere kommer til etter hvert. Se forsiden. Er det et toppnivå du ønsker og som vi ikke har, send oss en mail så skal vi se hva vi kan gjøre!

Hva gjør jeg dersom det domenet jeg ønsker er det samme som et varemerke?
Generelt, dersom du registrerer et domenenavn i god tro, og navnet ikke tilhører et kjent firma, og du kan vise at du har en legitim grunn til å bruke navnet, så er det gode sjanser for at du kan fortsette å bruke det navnet. Men, dersom det kan påvises at du har registrert domenenavnet i den hensikt å selge det videre til et selskap som kan gjøre krav på navnet, så er det store sjanser for at du vil miste retten til domenet og kanskje pådra deg juridiske problemer. Se Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy for detaljer.

Meny